wtorek, 10 stycznia 2017

Flan - budyniowe cudo

Sabes que ...

Większość z nas lubi różne słodkości; jedni mniej, a drudzy bardziej. W kuchni polskiej możemy znaleźć tonę najróżniejszych deserów, poczynając od babek po pączki. Aczkolwiek ze względu na temat strony, postanowiłam skupić się na najpopularniejszym hiszpańskim deserze, którym jest Flan.

Początki deseru, który zawiera w sobie między innymi jajka, mleko i cukier możemy znaleźć w starożytnym Rzymie. Przysmak ten zagościł w różnych państwach, typu Francja czy Niemcy, aż wreszcie trafił do Hiszpanii i zagościł na stałe w sercach i brzuchach smakoszy.

Mimo iż na początku Flan był podawany jako dodatek do dań głównych, z czasem zaczęto podawać go na słodko z migdałami, miodem, powidłami, cynamonem czy wanilią.

Deser ten można zamówić w większości hiszpańskich restauracji w różnych wersjach smakowych.

Poniżej można znaleźć przepis na Flan o smaku waniliowym. Smacznego :)

http://przepisdlaciebie.pl/przepis_na_hiszpanski_flan_karmelowy_creme_caramel

 Od: Weronika S. :)
Zdjęcie z: sanmartinowinery.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz